Edith Gruson , Gerard Hadders , ProArtsDesign
Veertien kunstenaars uit Nederland, een keuze van Albert Waalkens
Tentoonstellings affiche, met Henk Visch
Wim Beeren, Museum Boymans-Van Beuningen

Albert Waalkens (Finsterwolde, 8 juni 1920 – aldaar, 1 april 2007) was een Nederlandse hereboer, galeriehouder en avant-garde kunstpromotor.

Waalkens begon in de jaren zestig een galerie in de stal van zijn boerderij, waar hij veelal zeer experimentele kunstenaars liet werken en exposeren. Bovendien bood hij de kunstenaars en hun gezinnen onderdak op zijn buitenplaats. Finsterwolde werd hierdoor een trekpleister voor jonge kunstenaars uit de Randstad. Langs de openbare weg in de gemeente verschenen in 1963 beelden van tien kunstenaars onder de titel "beelden in Finsterwolde". Deze expositie was de opmaat tot Beeld en Route in 1967, een tentoonstelling langs de openbare weg van 200 beelden van 63 kunstenaars, die zich uitstrekte van de stad Groningen tot het oosten van de provincie Groningen. In 1997 organiseerde Waalkens de Koetekendagen, waarbij dertig kunstenaars een koe probeerden te tekenen, schilderen of boetseren.
In 2000 kreeg Waalkens de Benno Premselaprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten voor zijn stimulerende houding richting kunstenaars. Eerder, in 1989, had hij uit handen van prins Bernhard de Zilveren Anjer uitgereikt gekregen vanwege zijn verdiensten voor de kunst.
Albert Waalkens was de vader van het PvdA-Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens, die net als zijn vader boer is. Hij overleed op 86-jarige leeftijd.