Een kristal om in te verdwalen
De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork
Fries Museum, Saskia Bak, Dick Matena, Johannes de Haan | Smart Constructions

De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork is een tentoonstelling voor 7-12 jarigen en hun ouders of begeleiders. Een zoektocht door het museum zorgt voor het opbouwen van spanning. Met behulp van een schatgravers kaart met aanwijzingen, en her en der door het museum geplaatste ‘natte’ sporen zoals druppels en voetafdrukken kunnen kinderen de weg vinden naar de tentoonstelling. Hier treffen ze een grote spiegelende kristallen vorm aan die zijn geheimen alleen prijsgeeft als de juiste (beeld) code wordt ingetoetst op een touchscreen. Dan opent zich een mysterieuze deur die toegang geeft tot de kristal waarin het verhaal verteld wordt van de koudste winter in het 18e eeuwse Friesland toen de Zuiderzee in een gigantische ijsvlakte veranderde. Dit verhaal wordt verteld met dagelijkse voorwerpen en kunstwerken uit die periode inclusief ’de’ zilveren herdenkingsvork zoals men die toen vervaardigde. Maar óók een 17e eeuwse lange onderbroek waarmee men uit schaatsen ging om de ‘nette’ kleren niet te beschadigen. In de zaal waar de kristal staat is een tentoonstelling ingericht over de schrijver Hotze de Roos en de belangrijkste figuren en verhaalmotieven uit deze succesvolle kinderboekenreeks. Deze tentoonstelling is vormgegeven in de ‘geest’ van het ontwerp van de boekenreeks door de jaren heen.

Museumtekst:

De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork

Een bootje, een tweeling en heel veel avonturen op het water. Dat is het verhaal van De Kameleon, de succesvolste kinderboekenserie ooit. Beleef nu zelf een spannend Kameleon avontuur in het Fries Museum! Als een heuse Hielke of Sietse Klinkhamer kun jij samen met je ouders of grootouders het raadsel van de zilveren vork oplossen. Een spetterende belevenis voor het hele gezin.

raadseltocht

Kinderen en volwassenen lossen samen een kaart met raadsels op. Daarmee krijgen ze een geheime code in handen. Deze code geeft toegang tot de oplossing van het raadsel van de zilveren vork. Voor veel volwassenen is het puur jeugdsentiment. Voor kinderen is het vooral leuk en spannend.

tentoonstelling

In De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork maak je kennis met Hotze de Roos, de schrijver die het allemaal bedacht. Hotze de Roos schrijft zijn eerste Kameleon-boek in 1948. Het is dan de optimistische tijd van de wederopbouw. Die sfeer lees je terug in De Kameleon en zie je terug in de illustraties. Ze tonen een overzichtelijke, gelukkige wereld waar de zon altijd schijnt. ‘Ik wilde boeken schrijven die de jeugd met plezier zou kunnen lezen,’ zei De Roos. Vele originele illustraties van onder anderen Gerard van Straaten en Ruud Hameeteman zijn in deze tentoonstelling te zien. Verder is er een voorproefje te zien van de verstripping van De Kameleon door Dick Matena.