Edith Gruson , Gerard Hadders , ProArtsDesign
Hans den Hartog Jager, The Essential Van Gogh
A portable Vincent van Gogh, 4 language editions
Rinus Vonhoff, Kröller-Muller Museum

Het Kröller-Müller museum in Otterlo heeft een groot aantal Van Gogh’s in haar collectie. Er was behoefte aan een publicatie die het gat zou vullen tussen de vele wetenschappelijke - vaak kostbare - publicaties en de zeer populaire ansichtkaarten met beeltenissen van Van Gogh die in het museum in grote getale over de toonbank gingen. Dit boek is bedacht als een ’draagbare’ Van Gogh, een gidsje wat men eenvoudig bij zich kon steken en vriendelijk geprijsd. De kunstschrijver Hans Den Hartog Jager schreef een sterk verkorte biografie en leverde een aantal citaten waarmee de lezer de mentaliteit van de schilder en zijn tijd kon proeven en het boek zodoende toegankelijker maakte. Er zijn vijf taalversies verschenen waaronder Japans. Het boek is nog steeds in druk.

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen ca. 25 ha, genieten internationale bekendheid. Jaarlijks komen er ruim 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het is vernoemd naar Helene Kröller-Müller, die, geadviseerd door kunstpedagoog H.P. Bremmer, een groot deel van de collectie bijeenbracht.
Het museum is in opdracht van de Kröllers ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. Het is in 1938 geopend. Het gebouw is tegenwoordig eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst), die het in 1977 liet uitbreiden met onder meer expositiezalen, depots en een nieuwe entree, naar ontwerp van architect Wim Quist.
In 1961 liet de toenmalige directeur Bram Hammacher het museum uitbreiden met een beeldenpark. In 1963 volgde Rudi Oxenaar Hammacher op en sinds 1990 is Evert van Straaten de directeur

Collectie
Het museum herbergt een wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van de kunstenaar Vincent van Gogh. Daarnaast is er een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst waaronder ruim 400 werken (internationale avant-garde uit de jaren ’60 tot heden) uit de voormalige collectie Visser, waaronder werken van Anselm Kiefer, Richard Long en Ellsworth Kelly. In 2005 werd een legaat, bestaande uit 28 werken en diverse correspondentie, uit de nalatenschap van Rudi van Deventer (zoon van de museumdirecteur tijdens de oorlogsjaren) aanvaard.